Kültür sanat

Toros’tan Tatar’a çağrı: “CSO ‘ya gereken değeri verin”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekerek Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Ersin Tatar’a destek çağrısında bulundu.

Kültür ve sanatın bir toplumun temel değerlerini yansıttığını ifade eden Toros, CSO’nun kuruluşundan itibaren ülkeye önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Toros, orkestra için nitelikli konserler düzenlenebilmesi adına en az 10 sanatçının daha istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı ve Tatar’a CSO’ya gereken desteği vermesi için çağrıda bulundu.

Toros’un açıklamasının tamamı şöyle:

Sanata ve Sanatçıya Önem Vermeyen Toplumlar Gerilemeye Mahkumdur..

Özgün bir önem atfettiğimiz Müzik Sanatının en önemli simgesi olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ( CSO ), Nisan 2014 ayında Cumhuriyet Meclisinde oybirliği ile yasal statü kazandı. Yasanın temel amacı, uluslararası düzeyde çok sesli müzik kültürümüzün temsilcisi niteliğinde bir Orkestra’ya sahip olmamızdı.

3. Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu döneminde, seçkin sanatçılarımızdan Mustafa Kofalı ve Ali Hoca’nın önderliğinde başlatılan çalışmalar sonucunda, CSO Kasım 2015’te ilk konserini gerçekleştirdi.

Nisan 2015 tarihinde göreve gelen 4. Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı tarafından sınırsız bir şekilde desteklenen CSO, 2019 yılından itibaren kendi sanatçılarından oluşan kadrosuyla evrensel standartlarda bir orkestra olarak gurur kaynağımız oldu.

Birçok uluslararası konuk sanatçıya ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestra’mızın, kültürler arası iletişime ve etkileşime dair önemli katkıları her türlü takdirin üzerinde olmuştur.

2020 yılında göreve gelen 5. Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, CSO’nun sanatçı ihtiyaçlarına dair gerekli duyarlılığı maalesef göstermemiştir. Yapılan sanatçı istihdamlarının ihtiyacın çok gerisinde bırakılmasıyla, orkestranın düzenli ve nitelikli konserler verebilmesi adeta imkansız hale getirilmiştir.

2022 yılına kadar CSO giderleri Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanırken, daha sonra orkestra için ayrı bir bütçe yapılmaya başlanmıştır. Ancak, ayrılan bütçe orkestranın sürdürülebilirliği için gerekli olan kadroya sahip olabilmesi için yeterli olmamıştır.

Bu durum, büyük bir emek ve özverinin eseri olan CSO’nun niteliğini zayıflatmış ve sanatçılara motivasyon kaybı yaşatmıştır. Bugün itibarıyla mevcut sanatçı sayısı sadece 19 olan CSO, konser veremez ve sürdürülebilirliği sorgulanır bir hal almıştır. Hiç geç kalmadan en az 10 sanatçının istihdam edilmesi ve CSO’nun sanatsal kapasitesine eriştirilmesi Sayın Tatar’ın asgari sorumlulukları arasındadır!

Kuruluşundan bu yana 300’ün üzerinde konser gerçekleştiren ve ülkemizde birçok ünlü uluslararası sanatçıyla sahne paylaşmış olan bu değerli sanat kurumumuza sahip çıkması ve gereken değeri vermesi için Sayın Tatar’ı göreve davet ediyorum!