Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, hükümetin, kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarında konsolideyi kaldırarak hayat pahalılığı uygulamasını değiştirme kararının ardından hazırladığı yasa tasarılarının, ilgili Meclis komitesinde ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkereler görüşülerek oylandı. Tezkereler oy çokluğuyla kabul edildi.

Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili tezkerenin okunmasının ardından CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz aldı.

Erhürman, bunun arkasından da diğer yasa tasarılarıyla ilgili ivedilik talebi geleceğini belirterek, ekonomik yaşamdaki temel sorunun, piyasada istikrar olmaması ve bunun alım gücünde eksilme olarak yansıdığını söyledi.

Sorunun maaşların yükselmesi değil alım gücünün azalması olduğunu kaydeden Erhürman, kendilerinin stabil para birimine geçmeyi önerdiklerini ancak bunun kabul edilmeyerek hayat pahalılığında yeni uygulamaya geçildiğini anlattı.

Bunun bir çözüm getirmediğini, hayat pahalılığının artmasıyla, personel giderlerinin, asgari ücretin de arttığını ve bu döngünün içinde alım gücünün düşmesine sebep olduğunu anlattan Erhürman, "Maaşlar da arttı ancak alınabilirlik azaldı" dedi.

Erhürman, bu tuhaflığın insanların Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapma potansiyelinin artışına sebep olduğunu kaydederek, ”Ekonominin kötü yönetildiğinin kanıtı oldu” dedi.

Erhürman, "Sonuç olarak geçen senenin 3. çeyreğiyle bu senenin 3. çeyreğinde kuzeyden güneye geçişler yüzde 18 artarken güneyden kuzeye geçişler de yüzde 11 azaldı" diye konuştu.

Bu rakamların kuzeydeki herkesin güneye geçme hakkı olmamasına rağmen gerçekleştiğinin de unutulmaması gerektiğini kaydeden Erhürman, Ticaret Odası Başkanı'nın da "güneye geçemeyenleri Allah korusun" dediğini hatırlattı.

Bunun tam bir felaket olduğuna işaret eden Erhürman, kuzeydeki pahalılaşmanın turistin de Yunan adalarına kaymasına neden olduğunu savundu.

Tufan Erhürman, bugün geçirilmeye çalışılan yasa tasarısının da işe yaramayacağını savunarak tasarıyla ilgili eleştirilerini sıraladı.

Kuzeydekilerin aldıkları maaş yükselmesine rağmen aldıkları hizmetin azaldığına dikkat çeken Erhürman, konunun milletvekili maaşları üzerinden değil sigorta emeklilerinin maaşları üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"Yapılmaya çalışılan sadece alım gücünün daha da düşmesine sebep olacak bir adım"

Erhürman, piyasadaki istikrarsızlığın sebebinin bu tasarıyla alakası olmadığını, insanlar ekonomik olarak sıkıntıdayken Maliye'nin bir tek maaşları kaldıramamasını eleştirdi. Erhürman, bugün yapılmaya çalışılanın sadece alım gücünün daha da düşmesine sebep olacak bir adım olduğunu kaydetti.

Erhürman, yapılmak istenenin kabul edilebilir bir şey olmadığını, bu tasarının komiteye gelmesiyle “paparaların” kopacağını savunarak, "Gelirleri koruma ve giderleri azaltma yönünde bir girişim yapılmazken sigorta emeklilerinin “ümüğünü sıkma” çalışmasıdır." diye konuştu.

İvedilik alınsa bile komitede rakamların konuşulmasıyla kıyametin kopacağını, yapılacak olanın hiçbir kademeye ve sektöre fayda sağlamayacağını savunan Erhürman, 2026’dan itibaren tüm çalışanların kafa üstü çakılacağı varoluşsal bir soruna adım atılacağını belirtti.

Aklın yolu bu mantıksız talebin ivedilikten arındırılması olduğunu söyleyen Erhürman, diğer tasarılarla ilgili de oylarının da redtolacağını belirtti.